Voor 4 personen:
Kip, marinade en brood:
2 1/2 eetlepels limoensap
3 tenen knoflook, geplet
20 gram verse gemberwortel, geraspt
1/4 theelepel kurkuma (geelwortel)
3/4 theelepel zoete paprikapoeder
1 1/2 theelepels gemalen komijnpoeder
3/4 theelepel sumac
1/4 theelepel gemalen kardamom
3/4 theelepel rash-el hanout
800 gram kipfilets
90 ml olijfolie
25 gram verse koriander, fijngehakt
4 platbroden zoals grote pitta of naturel naan
zout
versgemalen zwarte peper
Rode ui en komkommer salsa:
100 gram rode ui, fijngehakt
180 gram komkommer, zaadlijsten verwijderd en klein gesneden
20 gram verse dille, plus wat extra om te garneren
4 theelepels sumac
4 theelepels witte wijnazijn
4 theelepels olijfolie
Tahinisaus:
2 1/2 eetlepels limoensap
100 gram tahini
15 gram verse peterselie, grof gehakt plus wat extra om te garneren
1 teen teen knoflook, geplet
Zough:
35 gram verse koriander, grof gehakt
20 gram verse platte peterselie, grof gehakt
3 groene chilipepers, ontzaad en fijngehakt
1/2 theelepel gemalen komijnpoeder
1/4 theelepel gemalen kardamom
1 snufje suiker
2 tenen knoflook, geplet
3 eetlepels olijfolie
1. Maak eerst de marinade. Meng de limoensap, knoflook en gember in een kom. Rooster de kruiden droog in een pan op medium hoogvuur, tot de aroma's vrijkomen, doe ze als ze af zijn gekoeld ook in de kom, samen met 1 theelepel zout en 3/4 theelepel zwarte peper. Doe de kip in de marinade samen met 5 theelepels olijfolie en de verse koriander. Meng goed door, dek af met plasticfolie en laat tenminste 2-3 uur marineren
2. Doe alle ingredienten voor de salsa in een kleine kom, samen met 1/4 theelepel zout, meng goed en hou apart.
3. Doe alle ingredienten voor de tahini saus in een keukenmachine samen met 90 ml water, en een snufje zout. Meng goed tot het qua dikte lijkt op honing. Voeg evt wat extra water toe indien nodig.
4. Meng alle ingredienten voor de zhoug in een keukenmachine of blender, voeg 2 eetlepels water en 1/4 theelepel zout toe. Pureer tot een smeuig mengsel, maar meng niet te lang.
5. Verwarm de oven voor tot 180C
6. Verhit een geribbelde grillpan op hoogvuur,grill de kip in ca 3 minuten een elke kant goudbruin. Haal de kip uit de pan en leg de kip in een ovenvaste schaal en zet de kip terug in de oven tot de kip gaar is geworden in ca 6 minuten. Haal de kip uit de oven laat even rusten en snij dan in repen van ca 1 cm dik.
7. Veeg de grillpan schoon en besprenkel met de resterende olie. Besprenkel de pitta of naan met wat water, om ze iets te bevochtigen aan de buitenkant, en grill ze ca 1 minuut in de pan, om ze op te warmen. Besmeer een pitta of naan met wat van de tahini saus. Leg daarop wat stukjes kip, wat salsa en 1 eetlepels van de zough. Besprenkel met wat peterselie en dille, rol de pitta op (indien mogelijk en serveer direct)
Bron: http://www.ottolenghi.co.uk/recipes/mediterranean-feast/chicken-shawarma-sandwiches-shop
0 reacties:
Een reactie posten