maandag 27 oktober 2014


Voldoende voor 30 koekjes.

Voorbereidingstijd: 30 minuten.
Baktijd: 20 minuten (plus afkoelen).
Bruin de boter eerst, in de tijd dat de boter afkoelt, de rest van de ingrediënten klaarzetten.

225 gram ongezouten boter; gesmolten
210 gram bloem
1 theelepel zout
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
135 gram bruine basterdsuiker
100 gram witte kristalsuiker
2 eieren (groot); losgeklopt
1 theelepel vanille-extract
2 eetlepels water
220 gram chocolade; 1/2 melk - 1/2 puur; in stukjes gehakt
115 gram gehakte pecannoten en/of amandelen (optioneel)
115 gram gezoete, geraspte kokos (optioneel)
275 gram havermout.

Bruin de boter. Plaats de boter in een roestvrij staal steelpan met dikke bodem op middel hoog vuur.
Smelt de boter en roer zodat de boter gelijkmatig zacht wordt.
Zodra de boter gaat koken, zal het gaan schuimen 
Smelt de boter,  roer zodat de boter gelijkmatig smelt. Breng de boter aan de kook.
Zodra het kookt, zal de boter schuimen, en  dan zal het schuim vanzelf verdwijnen.
Klop regelmatig om te controleren of het onder het bubbelende oppervlak niet verbrand.
Op een gegeven moment zal het bruin stukjes vormen op de bodem
van de pan en zal de boter nootachtig gaan ruiken. Let goed op, de boter kan in dit stadium heel gemakkelijk verbranden. Wanneer er bruine stukjes beginnen te vormen, neem de pan van het vuur.
Giet de gesmolten boter, met de bruine stukjes, in een kom. Laat een beetje afkoelen.
Meng de bloem, het zout, bakpoeder, nootmuskaat en kaneel samen in een grote kom.
Verwarm de oven voor op 175 ° C. Plaats de gebruinde boter (samen met de bruine stukjes)
in een mixer kom. Voeg de bruine en witte suiker toe. Klop op medium hoge snelheid gedurende ongeveer 3 minuten, tot een gladde massa.
Voeg de eieren en vanille toe. Klop nog drie minuten op medium snelheid tot het glad
en licht is. Gebruik een houten lepel, roer het bloem mengsel in de boter suiker eimengsel.
Roer er 2 eetlepels water door.
Verwarm de oven voor op 175 graden celcius.

Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier. Lepel volle eetlepels met koekjesdeeg
en leg ze op de bakplaat. Zorg ervoor dat u ongeveer 5 cm ruimte tussen de koekjes laat, want ze zullen een beetje uitlopen tijdens het bakken. Bak op (175 ° C) gedurende 10 minuten, of tot ze net bruin rond de randen worden, maar nog zacht zijn in het midden.
Ze zullen harder worden als ze afkoelen. (Als je ze krokanter wilt, kunt u ze 12-14 minuten bakken.
de 10 minuten zorgen voor een taai chewy koekje.)
Neem de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen gedurende twee of drie minuten op de hete bakplaat.
Schep ze dan met behulp van een metalen spatel voorzichtig de bakplaat op een rooster om af te koelen.  Ze blijven zacht tot volledig afgekoeld. Eenmaal volledig afgekoeld, kunt u op ze bewaren in een luchtdichte trommel of pot.

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten