dinsdag 19 augustus 2014


Gegrilde kip in vijfkruidenpoeder en kurkuma

Gà nướng ngũ vị hương

Vietnamezen zijn verzot op gegrilde gerechten. Hele straten worden soms omgetoverd  tot grote barbecuefeesten. Het geheim van dit smakelijke gerechtje is de toevoeging van ruou gao in de marinade, een soort gefermenteerde rijstwijn vergelijkbaar met sake.

1 kiprollade van ca 1 kg

Marinade:

2 eetlepels gember; fijngehakt
2 tenen knoflook; fijngehakt
1 theelepel kurkuma
1/2 theelepel zeezout
2 eetlepel suiker
1 theelepel vijfkruidenpoeder
1 eetlepel vissaus
2 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel rijstwijn of sake

Bereid de marinade met gember, knoflook, kurkuma, suiker, zout en vijfkruidenpoeder. Stamp alle ingrediënten in een vijzel tot een gladde pasta. Leng aan met vissaus, sojasaus en sake. Wrijf de rollade in met dit mengsel en laat minstens 24 uur marineren. Gril de stukken kip bij voorkeur boven een houtskoolvuur, of rooster de rollade in de oven.


Rettich (daikon) en komkommer zoetzuur - Do Chua


1 grote wortel, geschild en op een mandoline in lucifer strips gesneden
500 gram rettich (daikon), geschild en op een mandoline in lucifer strips gesneden.
1 teaspoon zout
2 theelepel plus 110 gram suiker
300 ml azijn
250 ml lauw warm water

Doe de in lucifer strips gesneden wortel en rettich in een kom en besprenkel met het zout en 2 theelepels suiker. Kneed goed door en laat ca 15 minuten staan. Spoel af onder stromend water en laat uitlekken op een vergiet. Knijp droog met een schone theedoek. Doe in een schone glazen pot met deksel.

Meng in een kom de suiker, azijn en het water en roer tot de suiker is opgelost. Giet het mengsel in de pot, sluit af en laat tenminste 4 uur marineren. In de koelkast blijft het zoutzuur ca 4 weken goed.

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten