donderdag 28 augustus 2014


 

Al die intense smaken die over de arme kip worden uitgegoten-arak, mosterd, clementines in de schil, bruine basterd suiker-komen op de een of andere manier weer bijeen in een heerlijk zoetig, troostrijk gerecht dat je altijd weer wilt maken. Geef er gekookte rijst of bulgur bij.

 
1 dl arak of pernod
4 eetlepels olijfolie
3 eetlepels versgeperst sinaasappelsap
3 eetlepels citroensap
2 eetlepels grove mosterd
3 eetlepels lichtbruine suiker
2 middelgrote  venkelknollen, 500 gram in totaal
1 grote   biologische boerenkip,,  van ca 1,3 kg, verdeeld in 8 stukken, of hetzelfde gewicht aan kippendijen met vel en bot
4 clementines, ongepeld, 400 gram in totaal, overdwars in 1/2 cm dikke plakken gesneden
1 eetlepel tijmblaadjes
2 1/2 theelepels venkelzaad, ,licht gekneusd
zout
zwarte peper
platte peterselie, om te garneren

 
1. Doe de eerste zes ingrediënten in een grote kom met 2 1/2 theelepels zout en 1 1/2 theelepel zwarte peper. Roer alles goed door elkaar en zet opzij.

2. Maak de venkelknollen schoon en snijd elke kanol over de lengte doormidden. Snijd elke helft in 4 parten. Doe de venkelparten in de kom met de stukken kip, plakken clementine, tijm en venkelzaad. Schep alles met de handen om en zet de kom dan afgedekt enkele uren of tot de volgende dag in de koelkast (u kunt als u haast heeft dit marineren overslaan).

3. Verhit de oven tot 220C. schud de inhoud van de kom in een braadslee die groot genoeg is om alls in een enkele laag erin te verdelen(grof weg 30x37 cm); draai het vleeskant van de kip boven. Zet als de oven heet genoeg is de braadslee erin en braad alls 35-45 minuten tot de kip goudbruin en gaar is. Haal hem uit de oven.

4. Haal de stukken kip, venkel en mandarijn uit de oven en schik op een warme schaal; houd dit afgedekt warm. Giet het braadvet in een kleine pan, breng het op halfhoog tot hoogvuur aan de kook en laat de saus zachtjes tweederde inkoken, ruim 3/4 dl. Giet de hete saus over de kip, garneer met gesneden peterselie en dien de kip op.

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten