woensdag 18 juni 2014






Deze frissen, scherpe en bijzondere lekkere gehaktballetjes schotel is naar Ottolenghi een volmaakt voorjaarssouper. Serveer er basmatirijst & orzo bij en meer is niet nodig. hele blanke amandelen zijn er lekker bij voor extra textuur. Doe ze samen met de tuinbonen (in het vlies) in de pan.


4 1/2  eetlepels olijfolie
350 gram  tuinbonen, vers of diepvries
4 takjes tijm
6 tenen knoflook, in schijfjes
8 bosuitjes, schuin in stukjes van 2 cm gesneden
2 1/2 eetlepels citroensap
1/2 liter kippenbouillon
zout
zwarte peper
Gehaktballetjes:
300 gram  rundergehakt
150 gram lamsgehakt
1 middelgrote  ui, ; fijngesneden
120 gram  broodkruim 
2 eetlepels van elk fijngesneden:, platte peterselie, munt, dille en koriander, plus 1/2 eetlepel van elk extra om te garneren
2 flinke tenen knoflook, ; fijngewreven
1 eetlepel baharat specerijenmix, ; kant en klaar of zie recept onder
1 eetlepel komijn, ; gemalen
2 theelepels  kappertjes, ; fijngehakt
1 ei; losgeklopt


1. Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een grote kom. Voeg 3/4 theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper toe en vermeng alles grondig met de hand. Vorm er balletjes van ter goten van een pingpong balletje. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een heel grote koekenpan waarvoor u een waarvoor u een passende deksel hebt. Bak de helft van de balletje in 5 minuten rondom bruin. Schep de uit de pan, doe er 1/2 eetlepel olijfolie bij en bak de overige gehaktballetjes op de zelfde manier. Schud ze uit de pan en maak deze schoon met keukenpapier.

2. Blancheer intussen de tuinbonen 2 minuten in een pan met zachtjes kokend water. Giet ze af en spoel ze af onder een koude kraan. Druk de helft van de tuinbonen ui de groene vliesjes en gooi de vliesjes weg.

3. Verhit de overgebleven olie in de koekenpan van de gehakt baaltjes. Doe er tijm, knoflook en bosui in en bak ze 3 minuten op halfhoog vuur. Doe de tuinbonen met vlies erin met 1 1/2 eetlepel  citroensap. 3/4 dl bouillon, 1/4 theelepel zout en royaal zwarte peper. De bonen moeten vrijwel onderstaan. Sluit de pan en laat de inhoud 10 minuten op laag vuur pruttelen.

4. Leg de gehaktballetjes nu bij de tuinbonen in de pan. Voeg de overgebleven bouillon toe en zet het deksel erop. Stoof de gehaktballetjes 25 minuten op laag vuur. Proef de saus en breng hem nog eens op smaak. Laat de saus als hij te dun is in de open pan inkoken. De hahaktballetjes zullen na het stoven een deel van de saus opzuigen, dus zorg ervoor dat er voldoende saus in de pan zit. U kunt de balletjes nu tot gebruik van het vuur afzetten.

5. Verwarm de gehakt balletjes vlak voor het serveren dn doe er eventueel nog een scheutje water bij. Voeg de achtergehouden kruiden, de lepel citroensap en de dubbelgedopte tuinbonen toe en roer alles rustig door elkaar. Dien de balletjes direct op.


Baharat

Er is een oneindig aantal specerijenmengsels in dit gebied die allemaal varren naargelang van verkrijgbaarheid van specerijen, de plaatselijke smaken en het verschil in gebruik. Baharat betekend letterlijk vertaald uit het arabisch ''specerijen” en wordt gebruikt om vlees, vis, stoofschotels en verschillende gerechten van peulvruchten en granen te kruiden. Maak zelf een mengsel en bewaar het maximaal 8 weken in een goed afgesloten potje.

Ottolenghi adviseert een specerijen molen te gebruiken, die ook van pas zal komen bij velen andere gelegenheden; hij hoeft niet duur te zijn. Gebruik een vijzel en een stamper als u kardamonpoeder wilt maken, omdat de peulen te hard zijn om ze te poeder te vermalen.

1 theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepel korianderzaad
1 kaneelstokje; grof gehakt
1/2 theelepel hele kruidnagels
1/2 theelepel gemalen piment
2 theelepels komijnzaad
1 theelepel kardamompeulen
1/2 nootmuskaat; geraspt

Meng alle ingrediënten in een specerijen molen of een vijzel met een stamper tot fijn poeder. Bewaar het mengsel maximaal 8 weken in een goed afsluitbaar potje.

Bron: Ottolenghi - Jerusalem

0 reacties:

Een reactie posten