zaterdag 6 december 2014


voor ca 6 personen: 

Het runderstaartstuk - niet te verwarren met de ossenstaart - is een minder courant stuk vlees onder de dikke lende, het verlengde van de platte bil. Voordeliger, maar net zo te braden als rosbief. Hier klassiek geserveerd met een simpel te maken paarsrode bosbessensaus.


1 kilo  staartstuk
450 ml rode wijn
300 ml runderbouillon
4 sjalotten, fijngesnipperd
2 takjes tijm
250 gram  bosbessen
OOK NODIG:
plasticfolie,
bakkwastje,
ondiepe (punt)zeef,
aluminiumfolie,
evt. kernthermometer


1.  Vraag de slager om een staartstuk met de vetlaag er nog aan. Dat houdt het vlees smaakvoller en malser. Enkele weken drooggerijpt uiteraard het allerlekkerst.

2. Laat het vlees tijdig op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 120C. Bestrooi het staartstuk met versgemalen peper en zout. Verhit een (ovenvaste) koekenpan. Leg het vlees er op de vetlaag in, bak 2-3 minuten op halfhoog vuur tot het vet smelt. Braad het vlees dan rondom goudbruin aan.

3. Leg het staartstuk in een ovenschaal of zet de pan met inhoud op een rooster midden in de oven. Reken op 35 ovenminuten voor rare en 45 minuten voor een medium resultaat. Gebruik eventueel een kernthermometer (rare 45°C, medium-rare 55 °C, medium 55°C - 60 °C).

4. Doe de rode wijn en bouillon met de sjalotsnippers, tijmtakjes en de helft van de bosbessen in een steelpan. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat de saus in 10 minuten tot de helft inkoken; de bosbessen koken stuk. Zeef de saus boven een kom.

5. Laat het braadstuk uit de oven 5-10 minuten rusten. Losjes in aluminiumfolie gewikkeld, of in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kier. Maak intussen de saus af. Schenk de saus en de vleessappen uit de ovenschaal in een steelpan. Voeg de resterende bosbessen toe en verwarm op matig vuur tot de bessen net knappen.

6. Snijd het staartstuk in dunne plakken. Leg de plakken op warme borden en lepel er de saus over. Lekker met in de oven geroosterde aardappels. 

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten