zondag 19 oktober 2014




Dit recept is geïnspireerd op een recept van Claudia Roden uit haar boek
Tamarinde & Saffraan". Het wordt vervelend, maar dit is weer een héérlijk
recept van Ottolenghi. Aten we ooit zo lekker voordat ik Ottolenghi
ontdekte? Dit recept trok mij meteen aan, ook omdat ik uit ervaring weet
dat de recepten van Claudia Roden ook erg lekker zijn. Als dit gerecht in
de oven staat, stijgen er exotische geuren op uit je keuken. Wij aten het
met couscous waar je een beetje van de heerlijke marinade op doet. Het
gerecht heeft niets anders nodig. Om toch aan je groenten te komen aten we
de gegrilde aubergines met saffraanyoghurt als voorgerecht.


1 grote biologische of scharrelkip in 4 stukken
2 uien, grof gesneden
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel
1 snufje saffraandraden
sap van 1 citroen
4 eetlepels koud water
2 theelepels grof zeezout
1 theelepel zwarte peper
100 gram  hazelnoten in het vlies
70 gram  honing
2 eetlepels rozenwater (koop je bij de Turk)
2 bosuien, grof gesneden

Directions:

1.  1. Vermeng de stukken kip (ik gebruikte 4 grote poten) in een schaal met uien, olijfolie, gemberpoeder, kaneel, saffraan, citroensap, water, zout en peper. Laat dit minstens 1 uur marineren of zet het liever afgedekt tot de volgende dag in de koelkast (ik heb het een hele dag laten marineren).

2. 2. Verwarm de oven op 190' C. Spreid de hazelnoten uit over een bakplaat en rooster ze in 8- 10 minuten lichtbruin. Hak ze grof en zet ze opzij.

3. 3. Verdeel de kip en de marinade in een bakblik waarop alles royaal past. Leg de stukken kip met het vel naar boven en schuif het bakblik in de oven. Bak de kip circa 35 minuten.

4. 4. Meng in die tijd de honing, rozenwater en noten door elkaar tot een grove puree. Haal het bakblik uit de oven, strijk een royale laag notenpasta op elk stukje kip zodat het is bedekt. Zet de kip nog 5-10 minuten in de oven tot de kip gaar en de notenlaag goudbruin is.

5. 5. Schep de kip in een serveerschaal en garneer met de gehakte bosui. Serveer de kip met naturel couscous of met rijst.

Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi


Caroline Brouwer

0 reacties:

Een reactie posten