donderdag 24 juli 2014



Halloumi is een traditionele Cypriotische geitenkaas. Hij wordt tegenwoordig ook van schapen- en koemelk gemaakt. De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit zodat deze eiwitten afscheidt. De kaas wordt gezouten en wordt vers gegeten of in gezouten wei verpakt.

Omdat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden, waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt.

Bulgur is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.

Bulgur wordt vooral gebruikt in de Turkse, Indiase en mediterrane keuken. Het heeft een licht notige smaak.

Bulgur wordt gebruikt in pilav, soepen, gebak en brood en als vulling. De bekendste toepassing van bulgur is echter in taboulé en kibbeh. De hoge voedingswaarde maakt het een goede vervanger voor rijst of couscous. In India wordt het ook gebruikt als ontbijtgraan, bereid met melk en suiker.


200 gram  bulgur
50 gram  pompoenzaad
3 eetlepels olijfolie
250 gram  halloumi, in 10-12 plakken gesneden
1 komkommer; gehalveerd, ontzaad en in stukken gesneden
1 grootbosje gemengse kruiden (platte peterselie, koriander en munt)klein gesneden en een paar blaadjes voor de garnering
rasp en sap van 2 limoenen
400 gram  watermeloen, in stukken gesneden.

1. Wel de bulgur volgens instrukties van de verpakking en laat daarna afkoelen.

2. Verhit een grote koekenpan en voeg de pompoenpitten toe, laat deze enkele minuten roosteren tot deze beginnen te poffen, hou dan apart. Voeg wat olie toe aan de pan en bak de plakken halloumi in ca 2-3 minuten goudbruin aan beide kanten.

3. Meng de afgekoelde bulgur met de resterende olie, komkommer, kruiden, limoenrasp en sap, pompoenpitten goed samen en verdeel over een sladeschaal, decoreer met de halloumi, watermeloen en de resterende kruiden en serveer direct.

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten