vrijdag 21 november 2014


Voor 4 personen:

Konijn met rijst, dat klinkt misschien niet meteen als een ideale combinatie maar dat spreek ik graag tegen. De konijnenbouten verdwijnen in de oven. Met een schep smeuïge risotto erbij kan je met een gerust hart wachten op het eerste compliment. En wie graag peuzelt aan zo’n     
bout hoeft zich echt niet in te houden.                                  
                                                          

Het konijn:
4 konijnenbouten
1 grote ui
2 wortels
3 stengels bleekselderij
3 tenen knoflook
enkele takjes rozemarijn 
3 blaadjes laurier
400 gram tomatenstukjes (in blik)
15 cl rode port
1 scheutje olijfolie
peper
zout

De Risotto:
250 gram risottorijst
2 grote sjalotten
1 teen knoflook
6 dl kippen- of groentebouillon
20 gram  boter
80 gram  Parmezaanse kaas
peper
zout

Directions:

1. Neem de bouten uit de koelkast en laat het konijnenvlees op kamertemperatuur komen.

het konijn: Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de ui en in vrij grove stukjes. Schil de wortelen en snij ze fijn.

Spoel de selderstengels en verwijder het onderste stukje.  Snij de bleekselderij in stukjes van een kleine centimeter breed. Neem een ruime ovenschotel en strooi er de stukjes ui, wortel en selderij in. Schenk er een flinke scheut olijfolie over. Plet de ongepelde teentjes knoflook en gooi ze tussen de groentestukjes. Spoel de takjes tijm en rozemarijn en geef ze het gezelschap van de blaadjes laurier. Verdeel de kruiden over de schotel met groenten en meng de hele inhoud van de schotel.

Kruid de konijnenbouten onder en boven met peper van de molen en wat zout. Schik ze bovenop de groenten en druppel een scheutje olijfolie over het vlees. Schuif de schotel in de hete oven van 200°C en laat de bereiding alvast en kleine 20 minuten roosteren.

Haal de schotel met konijn uit de oven en verlaag de temperatuur naar 150°C.                                                            Plaats de ovenschotel op het fornuis. Zet er een matig vuur onder om de groenten een extra stoofbeurt te geven. Zodra de schotel vrolijk pruttelt schenk je er de rode port over. Laat de alcohol even verdampen en giet een minuutje later de tomatenstukjes over de konijnenbouten.

 Span een vel aluminiumfolie over de ovenschotel en zet ze voor zo’n 60 minuten in de oven van 150°C. (Intussen kan je de risotto bereiden.)

de risotto: Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn. Pel de knoflook en plet de teen tot pulp. Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot boven een matig vuur. Stoof de snippers sjalot met de knoflook pulp in de hete olie. Roer regelmatig.

Zet het vuur zacht. Strooi de rijstkorrels bovenop de glazige stukjes sjalot. Schenk er dubbel zoveel bouillon over en plaats het deksel op de pan. Laat de rijst in alle rust garen, tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt.  Roer nu voor de eerste keer door de rijst. Voeg een klontje boter toe en laat het smelten.

Rasp de Parmezaanse kaas en laat al roerend wegsmelten in de risotto. Roer voorzichtig, bv. met een pannenlikker. Voeg indien nodig een beetje extra bouillon toe. Proef de rissotto en kruid de rijstbereiding met een beetje zout en wat peper van de molen.

serveren: Schep op ieders bord een flinke schep smeuïge risotto. Leg er een botermalse konijnenbout bovenop, geflankeerd door flink wat groente en wat saus met tomaat en porto.

Bron: dagelijkse kost

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten