zaterdag 15 november 2014

Geserveerd met yoghurt met komkommer of naturel griekse yoghurt, is de combinatie van zout gekruide rijst en linzen, bestrooid met zachte, gefrituurde uien, zo troost volmaak mogelijk is in Jerusalem. Mejadra is warm het lekkerst, maar op kamertemperatuur ook goed.


250 gram  groene of bruine linzen,
4 middelgrote  uien (700 Gr..voor het pellen), in ringen gesneden,
3 eetlepels bloem,
2 1/2 dl zonnebloemolie,
2 theelepels komijnzaad,
1 1/2 eetlepels korianderzaad,
200 gram  basmatirijst,
2 eetlepels olijfolie,
1/2 theelepel kurkuma,
1 1/2 theelepels piment, gemalen,
1 1/2 theelepels kaneel,
1 theelepel suiker,
3 1/2 dl water,
zout,
zwarte peper


1. Overgiet de linzen in een kleine pan royaal met water, breng aan de kook en laat de linzen 12-15 minuten koken tot ze beetgaar zijn. Giet ze af.

2. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verdeel ze op een platte schaal, bestrooi ze met bloem en 1 theelepel zout en meng alles met de vingers. Verhit 2 1/2 dl zonnebloemolie in een middelgrote braadpan met stevige bodem op hoog vuur, doe een klein stukje ui in de olie; als het flink sist is de olie heet genoeg. Draai het vuur halfhoog tot hoog en voeg eenderde van de uien toe (het kan spetteren). Fruit de uien af en toe roerend 5-7 minuten tot ze mooi goudbruin en krokant zijn (houd de temperatuur  in de gaten zodat de uien niet te snel verkleuren en verbranden). Schep de uien met een schuimspaan in een met keukenpapier bekleed vergiet en strooi er nog wat zout over. Frituur de overige twee porties ui op dezelfde manier, met eventueel wat extra olie.

3. Veeg de pan van de uien schoon met keukenpapier en doe er komijn- en korianderzaad in. Zet de pan op halfhoog vuur en rooster de zaden 2 minuten. Voeg de rijst, olijfolie, geelwortel, piment, kaneel suiker, 1/1 theelepel zout en royaal zwarte peper toe. Roer tot de rijstkorrels een vettig laagje hebben en voeg de gekookte linzen en de 31/2 dl water toe. Breng alles aan de kook, sluit de pan en laat rijst en linzen 15 minuten heel zachtjes koken.

4. Neem de pan van het vuur, haal het deksel eraf, leg er een schone theedoek overhee , zet daarop het deksel en laat hem 10 minuten staan.

5. Meng met een vork de helft van de gefrituurde uien door de rijst en linzen. Zet het gerecht als een flinke berg op een schaal en zet de rest van de uien er bovenop.

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten