dinsdag 1 december 2015


Voor 4 personen:

Het woord confit betekend eigenlijk geconserveerd, en dat is precies wat je
doet met de eendenboutjes. Ze blijven zeker 2 weken goed in de  koelkast, bevroren kan je ze een jaar bewaren. Schrik niet van de grote hoeveelheid vet wat je nodig hebt; je kan het hergebruiken. Bewaar het wel in de koelkast - ook lekker om je aardappeltjes in te bakken.

Ingredients:

1 theelepel zwarte peperkorrels, geplet
3 laurierblaadjes, gescheurd
1 klein bosje verse tijm, de helft fijngemaakt; de ander helft heel gelaten
3 tenen knoflook, ongepeld en grof gehakt
50  gram zeezout
4 eendenboutjes
2  potten eenden of ganzenvet, ongeveer 700 gram
zonnebloemolie, indien nodig
wat slablaadjes, met een dressing naar keuze
voor de aardappelkoekjes:
2 aardappels
klein handje platte peterselie
1 teen knoflook, fijngehakt

Directions:

1. Meng de peperkorrels, laurier, tijm, knoflook en zout. Verdeel dan eenderde deel van de zout mix over de bodem van een keramische schaal. Voeg de eendenboutjes toe, met het vel naar boven (NIET STAPELEN),  en bestrooi met het resterende deel van de zout mix. Dek af met plasticfolie en zet tenminste 24 uur in de koelkast. 

2. Verwarm de oven voor op  140C. Veeg het overtollige zout van de eendenboutjes af. Giet al het ganzen of eendenvet in een vuur en ovenvaste schaal en verwarm het vet op laag vuur tot het net begint te bubbelen. Zet het vuur uit en voeg de eendenboutjes toe. De boutjes moeten helemaal onder het vet staan, voeg evt wat olie toe 

3. Zet de schaal in de oven en laat ca 2uur zeer zachtjes pruttelen. Laat de eendenboutjes afkoelen in het vet. Leg de  boutjes terug in de schaal waar ze in het zout hebben gestaan. Giet het vet over de boutjes, behalve het onderste deel van het vet. Dek af met plasticfolie en laat tenminste 12 uur tot max 2 weken gekoeld staan.


4. Verwarm de oven voor op 180C. 

5. Maak de aardappelkoekjes: Kook de aardappels met schil gaar in kokend water met wat zout. Verwijder de schil als ze voldoende zijn afgekoeld. Pureer de aardappels met 1 eetlepel van het eendenvet, de peterselie en de knoflook. Breng op smaak met zout en peper. verdeel het aardappel mengsel in 4 stukken en vorm en een soort van kleine hamburgers van. 

6. Haal de eendenboutjes uit het vet, en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.Roosterde eendenboutjes ongeveer 20 minuten tot het vel krokant is geworden. Verwarm wat van het eendenvet in een koekenpan en bak de aardappel koekjes ongeveer 5 minuten of tot ze goudbruin aan beide kanten zijn. Leg op elk aardappelkoekje een eendenbout, met wat salade er rond om verdeeld. 

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten