vrijdag 26 september 2014


Voor 4 personen:
 
Chraimeh wordt gewoonlijk gemaakt van de wat grotere hors makreelsteaks op de graat, maar elke soort witte vis is geschikt. Wij gebruiken hier zalm omdat die vis alom als steak te koop is, maar een grote zeebaars is het lekkerste. Witte visfilets is ook een acceptabele keuze.

Chraimeh wordt als voorgerecht geserveerd, warm of op kamertemperatuur, met challe (of ander brood) om te dippen, een schijfje citroen kan water, om de hitte te bedaren. U kunt het gerecht gemakkelijk opwarmen, en de saus is zo heerlijk dat u een dubbele hoeveelheid kunt maken als u nog iets extra's wilt hebben om het brood in te dopen. geef er couscous of rijst bij.

 
1,1 dl zonnebloemolie
3 eetlepels bloem
4 zalmsteaks met midden graat
6 tenen knoflook, grof gehakt
2 theelepels milde paprikapoeder
1 eetlepel karwijzaad, geroosterd en vermalen
1 1/2 theelepels gemalen komijn
1/3 cayennepeper
1/3 theelepel kaneel
1 groen chilipeper, grof gehakt
1 1/2 dl water
3 dl tomatenpuree
2 theelepels fijne suiker
1 citroen, in vier parten; plus 2 eetlepels citroensap
2 eetlepels koriander, grofgesneden
zout
zwarte peper

 
1. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een grote koekenpan met een deksel. Doe de bloem in een diep bord, voeg zout en peper toe en wentel de vis erdoor. Schud het teveel eraf en bak de steaks op hoog vuur in een minuut of twee aan elke kant goudbruin. Haal de vis uit de pan en maak de pan schoon.

2. Maal knoflook, specerijen en 2 eetlepels zonnebloemolie in een blender tot een dikke pasta. Er moet misschien nog wat olie bij voor een samenhangend mengsel.

3. Verhit de overgebleven olie in de koekenpan en doe de specerijenpasta erin. Roerbak 30 seconden, zodat ze niet verbranden. Voeg snel(het kan spatten) water en tomatenpuree toe om het kookproces te stoppen.

4. Breng tegen de kook, voeg suiker, citroensap, 3/4 theelepel zout en wat peper toe en proef.

5. Leg de vis in de saus, verwarm hem tot hij zachtjes pruttelen, sluit de pan en stoof de vis 7-10 minuten, afhankelijk van de grote, tot hij net gaar is. Neem de pan van het vuur, open de pan en laat de vis afkoelen. Serveer de vis warm op op kamertemperatuur, gegarneerd met koriander en partjes citroen.

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten