woensdag 3 september 2014


 


Op het platteland van Sichuan worden aardewerken kommen meestal gebruikt om
eten in te stomen en te serveren. Gestoomde gerechten zoals buikspek met donker groene mosterkool en zoete kleefrijst met rodebonen pasta, waren vroeger de belangrijkste maalrijden tijdens bruiloften en begavenissen. Tegenwoodig worden ouderwetse aardewerken kommen in
restaurants gebruikt om gerechten een rustiek tintje te geven. De wel luidende Chinese naam voor dit gerecht Bo Bo JI is overgens samen gesteld uit bo of bozi, dat ruwe aardenwerken kom betekent en ji, of te wel kip


Dit gerecht is eenvouding te bereiden, maar bijzonder lekker, net als Sichuanese koude kipgerechten. De knapperige pinda's en de frisse, scherpe smaak vormen een aangenaam contrast met het zijdezachte kippenvlees.

 
1/2 eetlepel sesamzaadjes
100 gram  tauge
200 grams koude gare kip
25 gram  gebakken of geroosterde pinda's
3 eetlepels groen van lente-ui, in dunne ringen gesneden
1 handje  verse koriander, gehakt
Voor de saus:
1 eetlepel lichte sojasaus
1/2 theelepel fijne suiker
2 theelepels sesampasta
1 eetlepel bouillon, of water
1/4 theelepel gemalen sischuanpeperkorrels, of naar smaak
4-5 eetlepel chiliolie
1/2 theelepel sesamolie
zout, naar smaak

 
1. Rooster de sesamzaadjes een paar minuten zachtjes in een droge wok tot ze lekker ruiken en goudbruin beginnen te worden. Doe ze vervolgens in een schaaltje. Blancheer de tauge kort in kokend water, zodat ze slinken. Koel ze af onder koud water, schud ze droog en knijp het overtollige vocht eruit. Meng de ingredienten voor de saus in een kommetje.

2. Schep de tauge in een bergje op de bodem van een serveerkom. Snijd of scheur het kippenvlees in gelijke hapbare repen en leg die boven op de tauge. Giet de saus over de kip en strooi de pinda's, de sesamzaadjes, de lente-ui en de koriander erover. Schep alles aan tafel door elkaar. 

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten