woensdag 3 december 2014


Bœuf bourguignon, ook wel boeuf à la bourguignonne, is een Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, champignons, uitjes, en reepjes spek. Andere combinaties zijn ook mogelijk, zoals met wortelen of aardappelen.

Voor 4 personen:

150 gram  ongerookt spekblokjes
1 scheutje olijfolie
1500 gram  runderlappen in stukies van 5 cm
1 wortel, in plakjes
1 ui, in ringen gesneden
1 theelepel zout
1 snufje peper
2 eetlepels bloem
1 fles  volle jonge rode wijn, (bv de wijn die u bij de maaltijd schenkt) /
3/4 - 1  liter bruine fond of runderbouillon
1 eetlepel tomatenpuree
2 tenen knoflook, geplet
1 theelepel tijm
1 laurierblad, verkruimeld
18 - 24 geschilde witte uitjes, (verse zilveruitjes) in fond gesmoord
500 gram  kleine champignons, gebakken in boter
1 takje peterselie


1. Snijd het zwoerd zo nodig van het spek en snijd het spek in lardons, reepjes van 4 bij 1 centimeter. Blancheer het zwoerd en het spek 10 minuten in zacht kokend water. Laat het uitlekken en droog het met keukenpapier. Verwarm de oven voor tot 230 graden. Bak het spek in de olie in 2-3 minuten lichtbruin Haal met een schuimspaan het vlees uit de pan en leg het op een schaal.

2. Droog het vlees met keukenpapier (het wordt niet bruin als het nog vochtig is). Verhit de olie in de pan opnieuw en bak het vlees met een paar stukjes tegelijk tot ze aan alle kanten bruin zijn. Haal het vlees uit de pan en voeg het bij het spek.

3. Ui en wortel: laat in hetzelfde vet de groenten lichtbruin worden. Houd de groenten apart en verwijder het vet.

4. Doe het vlees in de kasserol met het spek en schud het om met wat peper en zout. Strooi de bloem erover en schud het nog eens om. Het vlees moet met de bloem worden bedekt. Zet de kasserol 4 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, schud het vlees om en zet het nog eens 4 minuten In de oven terug (het vlees heeft nu een bruin korstje gekregen door de bloem). Draai de oventhermostaat terug tot 165 graden.

5. Doe de wijn in de kasserol en zo veel fond of bouillon dat het vlees net onderstaat. Doe de tomatenpuree, het knoflook, de kruiden en het spekzwoerd erbij en breng het op het vuur tegen de kook aan. Doe het deksel op de pan en zet hem in de onderste helft van de oven. Regel de warmte zo dat het vlees 2,5-3 uur langzaam suddert. Het vlees is gaar als u er met een vork gemakkelijk in kunt prikken.

6. Bereid de champignons en de uitjes voor terwijl het vlees in de oven staat en zet ze apart. Als het vlees zacht en gaar is, de inhoud van de kasserol in een zeef op een steelpan storten. Veeg de kasserol schoon en leg het vlees en het spek terug. Spreid de uitjes en de champignons over het vlees en ook de wortel en de ui. Schep het vet van de saus in de steelpan en laat het een paar minuten zocht sudderen, terwijl u ook de rest van het vet verwijdert (bijvoorbeeld met een stuk keukenrol). U hebt nu circa 6 dl licht gebonden saus, dik genoeg om aan een lepel te blijven hangen. Als hij te dun is, kook hem dan op hoog vuur wat in; als hij te dik is, roer er dan een paar eetlepels fond of bouillon doorheen. Op smaak afmaken en over het vlees en de groenten schenken.

7. Tot zover kon het gerecht evt van tevoren worden klaargemaakt.

8. Doe het deksel op de kasserol en laat 2-3 minuuten sudderen. Bedruip het vlees met de sous en dien het op ‘in de kasserol of breng het over op een warme dienschaal met aardappelen, rijst of pasta eromheen, gedecoreerd met peterselie.

9. *ik heb het vlees wat kleiner gesneden dan eigenlijk de bedoeling was omdat ik het serveer in die gezellige minipannetjes, met de aardappels apart erbij geserveerd. 

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten