maandag 15 december 2014




Voor 4 personen:

Schenkels zijn budgetvriendelijke stukken vlees afkomstig van de poten. Wij kiezen vaak voor lamsschenkels omdat ze heerlijk smaken in een stoofschotel die geduldig gegaard is in de oven of slowcooker. Deze bereidingswijze garandeert dat het vlees van het bot valt en het ook alle smaken van de groenten en de specerijen heeft opgenomen. Voor deze stoofschotel hebben wij ons laten inspireren door de aroma’s van Noord-Afrika. Probeer het gewoon: ’t is een makkelijke bereiding en eigenlijk doet de oven of slowcooker het voornaamste werk.       
   

Ingredients:

4 lamsschenkels
3 dikke wortelen
4 stegels bleekselderij
2 grote uien
4 tenen knoflook
40 gram  gember
800 gram  tomatenvlees (in blik)
300 gram  kikkererwten (in blik)
250 gram  gedroogde abrikozen
2 eetlepels komijnpoeder
1 eetlepel rash-el-hanouth
1 eetlepel korianderpoeder
1 snufje harissa (naar smaak)
1 kaneelstokje
2 eetlepels honing
enkele takjes koriander
4 eetlepels amandelschilfers
1 sinaasappel
water
scheutje olijfolie
enkele schepjes bloem
peper
zout


1. Schep een beetje bloem in een schaal en kruid ze met een snuif zout en wat peper van de molen. Wentel de schenkels doorheen de gekruide bloem, tot er een dun laagje rondom de stukken lamsvlees kleeft. Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheut olijfolie in en leg de schenkels in de hete olie. Laat het vlees bakken. Draai de stukken vlees na zo’n 4 minuten om. Geef de schenkels rondomrond wat kleur.

2. Spoel intussen de stengels selder schoon. Snij het meeste loof weg. Snij de stengels in stukjes van zo’n centimeter breed. Pel de uien, snij ze eerst in helften en vervolgens in grove snippers. Kneus en pel de look en snij de tenen in stukjes. Schil de wortelen. Snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in halve rondjes van een centimeter breed. Schep het voorgebakken vlees uit de stoofpot. Leg de schenkels op een bordje, terwijl je de groenten stooft. Doe de stukken ui, selder en wortel in de stoofpot. Vergeet de fijngesneden teentjes look niet. Stoof ze in het bakvet van de schenkels. Roer af en toe even in de pot.

3. Nu krijgt de bereiding een portie smakelijke exotiek. Schil het stukje gember en rasp de knol fijn. Roer de verse gember doorheen de stovende groenten. Snij de gedroogde abrikozen middendoor. Doe de zoetzure vruchten in de stoofpot en roer. Laat de groentemengeling nog een dikke 5 minuten stoven, terwijl je af en toe roert.

4. Verwarm de oven alvast voor tot 150°C. Tijd om de hoevelheid exotische aroma’s wat op te voeren: begin met een flinke snuif ‘ras el hanout’. Vul de specerijenmix aan met een snuif komijnpoeder en korianderpoeder. Voeg een kaneelstok toe en een voorzichtig toefjes harissa. (Deze Tunesische hete saus is extreem pittig, dus voeg een hoeveelheid toe naar persoonlijke smaak.)

5. Roer de specerijen doorheen de groenten. Om de bereiding te karameliseren gaat er wat honing bij. Roer en laat alles nog heel kort stoven.

6. Open de blikken met tomatenstukjes en giet de inhoud in de stoofpot. Spoel de blikken uit met een scheutje water en voeg ook dat toe. Giet de kikkererwten in een zeef en spoel ze kort onder een straal koud water. Giet de kikkererwten in de pot en zet het vuur wat zachter. Voeg extra water toe en schraap met een houten spatel over de bodem,  zodat alle smakelijke bakresten losweken.

7. Leg de voorgebakken schenkels in de kruidige groentestoofpot. Zet de  bereiding in de voorverwarmde oven van 150°C. Laat het vlees 2 uur garen, tot het zo mals is dat het van het bot valt.

8. Dit gerecht kan je naar keuze afwerken. Jeroen serveert het met geroosterde amandelschilfers, sinaasappelzeste en koriander. Serveer er eventueel ook couscous bij, geweld in groentebouillon. Verwarm een pan op een matig vuur en strooi er de amandelschilfers in. Schud de nootjes regelmatig op. Giet ze uit de pan, zodra ze goudbruin zijn. Schep de lamsschenkels in een ruime serveerschaal.

9. Schenk er royaal saus met groenten over. Rasp wat sinaasappelzeste over de bereiding en strooi er amandelschilfers overheen.  Spoel de koriander en scheur de blaadjes, snipper ze fijn of gebruik ze bruut en onversneden. Strooi het kruid over de stoofschotel en serveer meteen. 

Bron: dagelijkse kost.be

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten