dinsdag 16 december 2014
Limburgs zoevleisj (zuurvlees in het Nederlands) is een van de bekendste Limburgs streekgerechten dat op vele verschillende manieren wordt klaar gemaakt maar ook op net zoveel verschillende manieren wordt geschreven. Het heeft zijn bijzondere naam te danken aan de toevoeging van azijn, maar de smaak van het vlees is eerder zoet dan zuur te noemen. Dit komt omdat het zuur van de azijn gecompenseerd wordt door het zoet van appelstroop en ontbijtkoek. 

Het recept in de familie doorgegeven van moeder op dochter en het heeft dus vaak te maken met de persoonlijke voorkeur. Ontbijtkoek zorgt niet alleen voor het zoete in zoervleisj, maar ook voor de binding. 


1 kg runderriblappen; in stukken gesneden
5 grote uien; in stukken gesneden
5 hele kruidnagels
8 gekneusde jeneverbesjes
1 theelepel geraspte nootmuskaat
zout en peper
3 laurierblaadjes
250 ml witte azijn
3 dikke plakken ontbijtkoek; in blokjes
4 eetlepels appelstroop
braadboter 


Bak het vlees in goudbruin aan alle kanten. Voeg de uien toe en laat deze meebakken tot de ui licht gekarameliseerd zijn.
Schenk de azijn erbij, en laat even mee warmen. Roer de evt aanbaksel los, voeg de nootmuskaat toe. Doe de kruidnagels, jeneverbessen en laurierblaadjes in een kruiden ei en voeg toe aan het vlees. Breng op smaak met peper en zout.

Zorg dat er voldoende vloeistof zodat het vlees net onder staat, voeg eventueel een beetje warm water toe. 
 Laat dit met de deksel op de pan minimaal 3 uur garen. Het vlees moet uit elkaar vallen. Vis de laurier en jeneverbessen uit de pan en voeg daarna de appelstroop en de in blokjes gesneden ontbijtkoek toe en laat dit onder goed roeren nog even doorkoken. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Serveer met frites.

Tagged: ,

0 reacties:

Een reactie posten