donderdag 4 december 2014
Uit  de grote Larousse voor de thuiskok:

5 grote   tomaten
2 uien
1 teentje  knoflook
1,5  kilo  kalfsschouderstuk
90 grams boter
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel bloem
20 cl  wittewijn  
1 bouquet garni
24 kleine uitjes
1,5 theelepel suiker
150 gram  champignons
150 grams croutons
1 eetlepel platte peterselie, fijngehakt
zout en peper

Directions:

1. Leg de tomaten 20 seconded in kokend water en last ze afkoelen in loud water. Verwijder het vel en de zaadjes en snijd in stukken.

2. Pel de uien en knoflook en hak fijn. Snijd het schouder stuk in stukken van ongeveer 80 gram, bestrooi met zout en peper.

3. Verwarm 30 gram boter en de olie in een stoofpan en bak er even het vlees in. Voeg de uien toe en fruit ze. Bestrooi met bloem, roer en bak 3 minuten.

4. Voeg de wij toe en schraap met een houten lepel over de bodem van de stoofpan. Voeg de tomaten, bouquet garni en knoflook, zout en peper toe. Voeg 30 cl warm water toe ( het mag het vlees niet bedekken), breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 45 minuten sudderen.

5. Pel ondertussen de kleine uien en leg ze gedurende 1 minuut in kokend water. Laat uitlekken. Laat in een kleine steelpan 40 gram boter smelten, voeg de uien toe. Giet er water bij tot aan de uien, voeg de suiker en 2 snufjes zout toe. Laat 10-15 minuten zachtjes koken en laat de vloeistof verdampen tot de consistentie stroperig is. Rol de uien door deze saus. Haal de pan van het vuur zodra de uien goudgeel zijn en glanzen.

6. Snijd de champignons in plakjes en bak ze in 20 gram boter. Voeg ongeveer 5 minuten voordat het vlees gaar is toe aan de inhoud van de stoofpan.

7. Doe de kalfsragout in een voorverwarmde schaal en bestrooi met peterselie. Garneer met de geglaceerde uien en croutons.

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten