dinsdag 27 mei 2014
750 ml droge witte wijn
1 stengels bleekselderij, kleingesneden
1 ui, klein gesneden
12 tenen knoflook, geschild en gekneusd
2 bollen knoflook
2 eetlepels witte peperkorrels
6 laurierblaadjes
5 takjes peterselie
5 takjes tijm
4 eetlepels suiker
1 boerenkip van plm 1,5 kilo
50 gram  zachte boter
3-4 eetlepel olijfolie


1. Meng in een grote pan 750 ml water, de wijn, bleekselderij, 1/2 ui, 10 tenen gekneusde knoflook, witte peperkorrels, laurierblaadjes, de steeltjes van de peterselie en 1 takje tijm. Breng dit even aan de kook en laat vervolgens afkoelen.

2. Leg de kip in het vocht, zorg dat het onder het vocht blijft en laat een nacht in de koelkast staan.

3. Verhit de oven voor op 200°C. Neem de kip uit het vocht en dep droog. Zeef de groenten en kruiden uit het vocht (vocht wordt niet meer gebruikt).

4. Maak de huid van de kip los en besmeer de kip onder de huid met de helft van de boter, verdeel 2 fijngesneden tenen knoflook onder de huid. Meng de verse kruiden met de gekookte groenten en kruiden en stop dit in de holte van de kip. Besmeer de buitenkant van de kip met de rest van de boter en bestrooi met zout en peper naar smaak.

5. Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de ui oven een met olie ingesmeerde ovenschaal en leg hierop de kip. Snijd de bovenkant van de bollen knoflook, leg deze naast de kip en druppel de rest van de olie eroven. Gaar de kip in ongeveer 1 - 1 1/4 uur, tot het vocht wat eruit komt helder is. Bedek de kip met folie en laat 15 minuten rusten voordat hij wordt aangesneden.

Bron: Topkoks voor thuiskoks 4 / Anthony Sedlak

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten