zondag 18 mei 2014


Komijn is geen specerij die veelvuldig wordt gebruikt in de Chinese keuken. De in het oosten levende Oeigoeren gebruiken komijn om hun lamsspiezen op smaak te brengen en in stoofschotels en de plaatselijke variant van pilaf "polo's".

250 gram  biefstuk
1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
4 eetlepels plantaardige olie
1 1/2 theelepels gember, fijngehakt
2 theelepels knoflook, fijngehakt
1 verse rode chilipeper, zaadjes verwijder en fijngehakt
2 theelepels gemalen komijn
2-4 theelepel gedroogde chilivlokken, naar smaak
2 lente-uien; alleen het groen, fijngehakt
1 theelepel sesamolie

Voor de marinade:
1 theelepel Shaoxingwijn
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel lichte sojasaus
3/4 theelepel donkere sojasaus
1 1/2 theelepels aardappelzetmeel


1. Snijd de biefstuk in hapklare reepjes. Roer alle ingredienten voor de marinade en 1 1/2 eetlepel water door elkaar. Doe de marinade bij het vlees en meng alles goed. Maak de paprika's schoon en snijd ze in repen van 1-2 cm breed. Snijd de repen vervolgens diagonaal in ruitvormige stukken.

2. Doe 3 eetlepels van de olie in een wok op hoog vuur en wals de olie door de wok. Doe de biefstukreepjes in de wok en roerbak ze stevig om ze van elkaar de scheiden. Haal de reepjes uit de wok als ze niet meer aan elkaar vasthechten, maar nog wel een beetje roze zijn. Houd de reepjes even apart.

3. Zet de wok weer op het vuur met de rest van de olie. Voeg de gember en de knoflook toe en laat ze een paar keer seconden bakken tot ze lekker gaan ruiken. Doe dan de paprika erbij plus de verse chilipeper en roerbak tot ze heet zijn en lekker ruiken. Doe de biefstuk reepjes weer terug in de wok, schep alles goed om en voeg de komijn en de chilivlokken toe. Als het geheel gloeiend heet is en heerlijk ruikt, strooi je de lente-ui erover en schep je het even om. Haal de wok van het vuur, roer de sesamolie door het gerecht en serveer het. 


Tagged: ,

0 reacties:

Een reactie posten